
تعریف User Experience:
تجربه کاربری به درک و احساسی اشاره داره که ما به عنوان یک انسان که قابلیت درک احساسات و تجربیات رو داریم در هنگام استفاده از یک محصول، برنامه یا خدمتی اون رو تجربه میکنیم. مفهوم تجربه کاربری یک اصطلاح گسترده هست که تمامی تعاملات انسان با یک محصول یا خدمات رو به تصویر میکشه و میتونه قابلیت های یک کاربر برای مهارت در ناوبری محصول، سهولت استفاده از یک محصول رو شامل بشه.
تجربه کاربری در واقع از طبیعت نشأت گرفته و همیشه و در همه حال وجود داره و گاهی میتونه دلنشین باشه و یا گاهی تجربه ای تلخ.
اصلی ترین نیاز برای خلق یک تجربه فراموش نشدنی و لذت بخش, توجه تمام قد به نیازهای کاربر به عنوان یک انسان و براورده کردن نیازهای اوست. تجربه کاربریِ واقعی به مراتب فراتر از ارائه کردن یک سری خدمات یا قابلیت در یک محصوله به همین دلیل ما در تخصص تجربه کاربری, باید تلاش کنیم ابتدا کاربر رو به عنوان یک انسان که دارای درک, احساس, توان یا عدم توان فنی هست بشناسیم که برای این کار باید علوم چندین حوزه مثل روانشناسی, مهندسی, بازاریابی, طراحی گرافیک رو به کار بگیریم تا بتونیم یک تجربه بی نقص رو خلق کنیم.
User Experience چیست؟
مفهوم تجربه کاربری شامل تمامی تعاملات مستقیم و غیرمستقیم کاربر با محصول میشه و از دیدگاه کلی فرآیندِ کامل انجام وظایف کاربران رو از طریق اون محصول تعریف و مدیریت میکنه
هر نقطه ی تعاملی که بین کاربر و محصول ایجاد میشه، به عنوان یک جزء از تجربه کاربری کلی اون محصول تلقی میشه. این شامل هر نقطه تماس، ارتباط و تجربه کاربر در تمام فرآیند مرتبط با محصول یا خدمته. از جهت، تجربه کاربری به معنای جلب و گیرایی کاربر از طریق تمامی مراحل ارتباطی با محصوله.
اصول ابتدایی طراحی تجربه کاربری
اصول طراحی تجربه کاربری (UX) به بهبود کل سفر کاربری برای یک تجربه مثبت و کارآمد کمک میکنن. این اصول شامل ابراز ویژگیها و مزایای محصول به روشی واضحه تا برای مشتریان فعلی و آینده، کاملا روشن باشه که ارزش ارائه شده توسط محصول چیه و این ارزش برای بازار هدف جذاب هست.

برای دستیابی به این اهداف که در تصویر بالا به اونها اشاره کردیم، طراحی تجربه کاربری برای کشف کردن ارزش و هدف هر کدوم از این موارد می پردازه. در این روند تلاش میشه پتانسیل های موجود در محصول و همچنین کاربر درک بشه و محصولی تولید بشه قابل اعتماد و احترام.
در مفهوم تجربه کاربری، باید به مواردی مانند نحوه تعامل کاربر با محصول، پیمایش ساده و واضح و پیچیده نبودن محصول توجه داشت.
تجربه کاربری تلاش میکنه تعاملات کاربر رو بهبود ببخشه، نقاط درد کاربر رو از بین ببره و همیشه راهکاری برای مشکلات کاربر با محصول ارائه کنه تا در نهایت استفاده از محصول، لذت بخش باشه. با پیشرفت محصول، طراحی تجربه کاربری میتونه در خارج از محصول هم ادامه پیدا کنه و به روابط کاربر با برند کمک کنه که به اون CX یا تجربه مشتری Customer Experience میگیم.
تمام این اهداف از طریق استفاده از همین اضول تجربه کاربری و در واقع برای درک نیازهای کاربران در دنیای واقعی انجام میشه. یکی از حیاتیترین این تکنیک ها، به چالش کشیدن مداوم محصول هست در جهت اینکه کاربر دقیقا چه نیازی داره و چگونه واقعاً از محصول استفاده میکنه و ما چطور میتونیم تجربه لذت بخش تری و بهش هدیه بدیم.
طراحی تجربه کاربری (UX designer) چه کار میکنه؟
یک طراح تجربه کاربری از مجموعهای ابزار استفاده میکنه که شامل تحقیق و آزمایش کاربر، طراحی گرافیکی، طراحی صفحه، زبان، و کلمات است. طراحان تجربه کاربری ممکنه گاهی اوقات و به صورت خیلی محدود کد نویسی هم انجام دهند (معمولاً در زمینه HTML/CSS) و wireframe و mockup با نرم افزارهایی مثل فیگجم و فیگما بسازند تا بتونن محصول رو در مرحله طراحی تجربه کاربری، آزمایش کنن.
برای درک تجربه کاربری، طراحان UX ممکنه مصاحبههایی رو با کاربر انجام دهند تا تصویر بهتری از اهمیت مسائل برای کاربران بدست بیارن. هنگامی که محصول آماده میشه، طراح UX معمولاً نقش اصلی رو در آزمایش قابلیت استفاده برعهده میگیره، روند های تست رو طراحی میکنه، نتایج رو تجزیه و تحلیل میکنه و گاهی حتی خود آزمایشها را انجام میده.
طراح تجربه کاربری تلاش میکنه متوجه بشه که کدوم گردش یا روند کار موفق بوده و کدوم روند ها و در کجا با موانع مواجه شده.
طراحان UX همچنین “دستور زبانی تصویری” محصول رو تعیین میکنن، آیکونها و تایپوگرافی رو انتخاب یا ایجاد میکنن که مطابق با هویت برند باشه همچنین اطمینان حاصل میکنن که زبان مورد استفاده در سایت یا اپلیکیشن، برای کاربر واضح و روشن باشه.
اگر شما طراح تجربه کاربری هستید خوشحال میشیم تجربیاتتون رو به عنوان یک طراح تجربه کاربری با ما در میان بگذارید 🙂