چگونه تجربه نویس UX Writer بشیم؟

زمان مطالعه: 10 دقیقه تازه سازی: 296 روز پیش
چگونه تجربه نویس ux writer بشیم؟

همونطور که در نوشته های قبلی اشاره کردیم، یک متخصص تجربه نویسی یا همون UX Writer، متن های رابط کاربری رو برای وبسایت ها و محصولات دیجیتالی مینویسه که به کاربران در جهت پیمایش و استفاده از اون محصول کمک کنه. در این نوشته میخوایم در مورد شغل UX Writer صحبت کنیم که به طور خلاصه، یک متخصص تجربه نویس روی عناصر خاصی مثل منو ها، برچسب ها، پیام های خطا یا چت بات ها هم تمرکز میکنه.

اونها همچنین دستورالعمل ها و راهنماهایی رو برای کاربران تازه کار ایجاد میکنن که از قطعه های کوچکتر متن به نام میکروکپی تشکیل شده. یک متخصص UX Writing هنگام ایجاد محتوا، بین لحن برند و نوشتاری که درک اون برای کاربران با پیشینه ها، سنین و توانایی های مختلف آسان باشه تعادل ایجاد میکنه تا تجربه اونها رو با محصول بهبود ببخشه.

علاوه بر این، گذراندن دوره طراحی UI/UX میتونه مهارت ها و درک یک متخصص UX Writer رو در زمینه اصول طراحی کاربر محور بیشتر تقویت کنه.

برای UX Writer شدن چه چیزی نیازه؟

اگر قصد دارید اینو دارید که به شغل تجربه نویسی وارد بشین و یک UX Writer بشین، باید روی برخی جنبه ها تمرکز کنین که به شما کمک میکنه در این شغل حرفه ای فعالیت کنین:

مهارت های اولیه

  • درک خوب از دستورالعمل های زبان فارسی، خوانایی، ساختار جمله و لحن نوشتار ضروریه.
  • تحقیق برای ارائه‌ی محتوای دقیق برای وب سایت یا محصول بسیار مهمه. بنابراین، قبل از نوشتن، باید زمان کافی رو برای درک محصول و هدف اون صرف کنین.
  • از اونجایی که تجربه نویس ها یا همون UX Writer ها با طراحان UX همکاری نزدیکی دارن، آشنایی با برخی ابزارهای استاندارد طراحی بصری به شما برتری رقابتی میده.

ایجاد نمونه کار

نمونه کار یک تجربه نویس باید شامل مجموعه ای از قطعات محتوا خاص نویسندگی UX، از جمله نمونه ها و کارهای گذشته باشه. هنگام درخواست موقعیت های شغلی تجربه نویس، نمونه کار به کارفرماها اجازه میده تا مهارت ها و تجربه نویسندگی شما رو ارزیابی کنن. میتونین برای ساختن یک پروتفولیوی جذاب برای شغل تجربه نویسی از نمونه های آنلاین استفاده کنین.

کسب تجربه

تجربه گذشته توسط کارفرماها بسیار جدی گرفته میشه و اغلب در شرح شغل ذکر میشه. با این حال، شما میتونین با سایر نقش های مشابه مثل کپی رایتری و نویسندگی فنی شروع کنین که فرصتی برای تمرین تجربه نویسی رو به شما میده. به علاوه میتونین دوره های آموزشی تجربه نویسی هم که تعدادشون در ایران بسیار کم هست شرکت کنین.

مسئولیت های یک تجربه نویس

تجربه نویس مسئول ایجاد محتوای متنی هست که کاربران هنگام استفاده از محصولات دیجیتال مشاهده میکنن. مسئولیت های تجربه نویس ها نه تنها شامل نوشتن متن واضح و مختصر، بلکه اطمینان از مطابقت اون با تجربه کاربری و اصول طراحی محصول هم میشه.

این موارد شامل ایجاد متن برای دکمه ها، برچسب های منو، پیام های خطا و متن آموزشیه که همگی با هدف بهبود کاربردپذیری و دسترسی پذیری و هدایت روان کاربر در طول مسیر انجام میشه.

درک چگونگی خواندن افراد به صورت آنلاین

تفاوت قابل توجهی بین نحوه خواندن محتوای آنلاین و چاپی توسط خوانندگان وجود داره. برخلاف محتوای چاپی که نویسنده محوره، محتوای مبتنی بر وب، کاملا خواننده محوره. کاربران وب رو به عنوان یک رسانه فعال در نظر میگیرن و برای انجام کارها با محتوا تعامل میکنن. این امر مستلزم اینه که محتوای آنلاین قابل فهم، قابل استفاده و کاملا عملی باشه.

یکی از مهم ترین جنبه هایی که تجربه نویس ها باید در نظر بگیرن، الگوی ردیابی چشمه که خوانندگان به طور کلی هنگام خواندن آنلاین دنبال میکنن. مثلا ساده ترین نکته اینه که کاربران فارسی زبان از سمت راست به چپ محتواها رو میخونن و چشم اونها به خواندن این شکلی عادت کرده.

یا مثلا کاربران در تلفن همراه و صفحه نمایش های بزرگتر، الگوی خواندن به شکل F در زبان انگلیسی و F برعکس برای زبان فارسی رو دنبال میکنن، به این معنی که محتوا باید به گونه ای طراحی بشه که بخش عمده ای از اطلاعات در بالا و سمت راست صفحه نمایش داده بشه.

الگوی F فارسی

علاوه بر این، به احتمال زیاد افراد هستن که هنگام خواندن در وب، فقط بخش کمی رو به طور کامل میخوانن. مرور سریع و اسکن کردن محتوا رایجه. بنابراین، محتوای آنلاین باید بسیار دقیق و مختصر باشه. این همچنین به این معنیه که محتوای آنلاین باید مستقیما به سراغ اصل مطلب بره و اون چیزی رو که خواننده به دنبال اون هست رو ارائه کنه، که تضمین میکنه محتوای شما وقت زیادی از خواننده نمیگیره.

بهبود نوشتن، قالب‌ بندی و ساختاردهی متن

به عنوان کسی که شغل UX Writer رو میخواد انتخاب کنه باید بدونین که هنگام نوشتن متن، اولین نکته‌ای که باید در نظر بگیرین، تعیین مخاطب هدف و هدف محتواست. این به شما ایده روشنی میده که چه چیزی رو در محتوای خودتون قرار بدین و از چه چیزی اجتناب کنین.

پس از شناخت مخاطب و هدف محتوا، در اینجا به چند نکته برای بهبود نوشتن متن اشاره میکنیم:

زبان ساده:

زبان ساده، که به طور کلی با عنوان خوانایی شناخته میشه، به این امر کمک میکنه که مخاطب هدف، با وجود تنوع، به راحتی محتوا رو درک کنه. استفاده از کلمات رایج و اجتناب از جملات پیچیده میتونه به شما در دستیابی به خوانایی بالا کمک زیادی بکنه.

لحن صدا:

زمانی که از لحن صدایی مناسب برای مخاطب خودتون استفاده میکنین، معنای محتوای شما واضح‌تر میشه.

محتوای UX برای افراد حرفه‌ای یا غیرحرفه‌ای باید در نظر گرفته بشه به شکلی که اگه در زمان نوشتن برای افراد غیرحرفه‌ای از اصطلاحات فنی خاصی استفاده کنین، ممکنه که باعث سردرگمی افرادی بشه که حرفه ای نیستن. بنابراین، شناخت مخاطب برای استفاده از لحن صدای مناسب، بسیار مهمه. به علاوه، ممکنه بر اساس تصویر برند و هدف خودتون، از سبک نوشتاری یا لحن رسمی، نیمه‌رسمی یا غیررسمی استفاده کنین.

اصطلاحات تخصصی و نوشتن برای متخصصان:

اصطلاحات کلماتی هستن که متخصصان اون حوزه اونها رو درک میکنن. در حالی که ممکنه درک اصطلاحات برای افرادی که با جزئیات یک موضوع یا زمینه خاص آشنا هستن آسان باشه، اما برای افراد خارج از اون حوزه یا افراد غیرحرفه‌ای ممکنه درک آن‌ها آسان نباشه و اونها رو با چالش مواجه کنه. هنگام استفاده از اصطلاحات، باید مطمئن بشین که مخاطب هدف شما متخصصان هستن یا نیستن.

قالب‌بندی و ساختاردهی محتوا:

محتوای شما باید به گونه‌ای ساختاردهی یا قالب‌بندی بشه که استفاده از اون برای مخاطب ساده باشه. برای مثال، میتونین محتوای خودتون رو به زیربخش‌های مختلف تقسیم کنین، از لیست‌ های نقطه‌ای استفاده کنین و در هر پاراگراف بیش از ۴ تا ۵ جمله نداشته باشین تا محتوا حجیم به نظر نرسه.

دقیقا همین کار رو من برای همین محتوایی که دارین اونو میخونین انجام دادم. با فاصه گذاری و بخش بندی کردن محتوا این حس رو به شما نمیدم که متن خیلی طولانی و خسته کننده میتونه باشه. غیر از اینه؟ 🙂

تجربه نویسی

بهترین شیوه ها برای نوشتن

در شغل UX Writer، نوشتن متن کوتاه و تاثیرگذار نیازمند توجه به سه جنبه کلیدیه که در زیر بهش اشاره میکنیم:

  • عنوان
  • برچسب های دستوری
  • لینک ها

عنوان (Heading):

عنوان به کاربران توضیح میده که محتوای پیش رو در مورد چیه و بهش چه کمک میکنه تا به سرعت بفهمه که چه چیزی رو می خونه. یک عنوان خوب باید مختصر، واضح و مرتبط با محتوای داخلش باشه.

برچسب های دستوری (Command Labels):

برچسب های دستوری به کاربران اعلام میکنه که با انجام یک عمل خاص چه اتفاقی می افته؟ این برچسب ها معمولا روی دکمه ها یا سایر عناصر تعاملی قرار میگیرن و باید به کاربر بگن که با کلیک یا لس کردن اوندقیقا چه اتفاقی میوفته!

برای مثال، به جای نوشتن “کلیک کنید” روی یک دکمه میتونین از عبارت “ثبت نام” یا “خرید” استفاده کنین که به کاربر به طور مستقیم عمل مورد نظر رو نمایش میده.

لینک ها (Links):

متن لینک ها مجموعه کلماتی هستن که به کاربر توضیح میدن که با کلیک کردن روی اون لینک به کجا هدایت میشه. متن لینک باید به طور خلاصه و روشن به کاربر بگه که با کلیک کردن روی اون چه چیزی رو مشاهده میکنه.

برای مثال، به جای نوشتن “اینجا را کلیک کنید” میتونین از عبارت “راهنمای بیشتر برای خرید” استفاده کنین.

با تمرکز روی این نکات، به احتمال زیاد میتونین متن های کوتاه، واضح و قابل فهم بنویسین که برای مخاطب شما جذاب باشه.

استراتژی محتوا و ارزیابی مستمر

حالا که اینقدر درباره شغل تجربه نویسی صحبت کردیم بذارید خیلی کوتاه هم از استراتژی محتوا بگیم:

استراتژی محتوا یک فرآیند پیوسته هست که شامل نگهداری، نظارت و بهبود اطلاعات در طول زمان میشه. با رشد شرکت‌ها یا سازمان‌ها و افزایش تعداد کارمندان یا کارشناسان، استراتژی محتوا نیاز به تغییرات داره.

به همین ترتیب، زمانی که شرکت‌ها در نحوه برخورد با کاربران خودشون، چه به صورت بزرگ و چه کوچک، تغییراتی ایجاد میکنن، استراتژی محتوا هم باید متناسب با اون تغییر کنه. بنابراین، استراتژی محتوا اساساً شامل ارزیابی محتوای موجود و یافتن راه‌هایی برای ایجاد محتوای بهتر و بهبود یا نگهداری محتوای موجوده.

حالا شما بگین که با توجه به چیزایی که در این نوشته خوندین یک UX Writer چه کارهایی میتونه برای رسیدن به یک استراتژی محتوایی براساس محصول تولید شده کنه؟ در کامنت ها باهامون در میون بذارین.

نتیجه گیری

امیدواریم این نوشته تونسته باشه درک روشنی از وظایف یک نویسنده UX یا شغل UX Writer و نحوه تبدیل شدن به یک UX Writer به شما بده. اگه به دنبال ارتقاء مهارت‌های خودتون در تجربه نویسی UX Writing هستین، پیشنهاد میکنیمحتما از دسته بندی تجربه نویسی در مدرسه تجربه کاربری بازدید کنین و نوشت های موجود در اون رو کامل مطالعه کنین. مطمئن باشین که این نوشته ها به شما کمک میکنه تا مهارت‌ها و دانش لازم را کسب کنین.

اگر سوال یا ابهامی داشتین، حتما در کامنت ها با ما مطرح کنین 🙂

5 1 رای
امتیازدهی به مقاله
حسین همت یار
حسین همت یار طراح محصول

من یک طراحم, علاقمند به دنیای طراحی محصول. درک کاربر و حل مشکلات اونها با راهکارهای هیجان انگیز و خلاقانه رو مهمترین بخش از زندگی کاریم میدونم. با من در دنیای طراحی محصول قدم بزنین :)

اشتراک در
اطلاع از

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها