مرتب سازی کارت در تجربه کاربری

Card Sorting

زمان مطالعه: 7 دقیقه تازه سازی: 422 روز پیش
کارت سورتینگ در تجربه کاربری

مرتب سازی کارت Card Sorting چیست؟

مرتب سازی کارت در ux یکی دیگه از روند های طراحی تجربه کاربری هست که در اون کارت‌ها رو به شرکت‌کننده میدیم و اون رو موظف به چینش کارتها میکنیم به نحوی که برای او منطقی باشه. این کارت‌ها میتونن دارای اطلاعاتی باشن که بر روی اونها نوشته شده یا خالی باشن، یا حتی ترکیبی از این دو.

عموما از تکنیک های کارت سورتینگ Card Sorting یا همون مرتب سازی کارت ها زمانی استفاده میکنیم که بخوایم از دید کاربر ببینیم که ترتیب یا چیدمان یک بخش از نظر اون چه طوری باشه بهتره و با کدوم احساس و تجربه بهتری رو دریافت میکنه. مثلا برای چیدمان آیتم های منوی یک محصول!

کارت سورتینگ

جلسات مرتب سازی کارت چقدر زمان میبره؟

معمولاً، جلسات مرتب سازی کارت در ux حدودا ۶۰ دقیقه طول میکشن، بنابراین برنامه‌ریزی کافی برای این مقدار زمان رو حتما انجام بدیدمطمئن بشید که فضای کافی، به شکل فیزیکی یا دیجیتال، برای پخش کارت‌ها برای شرکت‌کننده ها وجود داره تا اونها به راحتی بتونن کارت ها رو ببینن و تصمیم گیری کنن.

شریط محیطی آرامی رو برای کاربر ها فراهم کنین تا اونها با تمرکز بالا و با دقت کافی بتونن بهترین نتیجه رو به شما ارائه کنن. سعی نکنین که اطلاعاتی رو به اونها بدید که باعث بشه روی تصمیم گیری اونها تاثیری بزاره.

اگه شما جلسه مرتب سازی کارت در ux رو به صورت آنلاین انجام میدید، مطمئن بشین که لینک جلسه رو به شرکت‌کنندگان ارسال کردین و به اونها اعلام کنین که به اینترنت مناسبی دسترسی داشته باشن به خصوص ما که در ایران هستیم 🙂

خودتون یا یک نفر دیگه ای رو در طول جلسه برای گرفتن یادداشت‌ها و مشاهده آنچه اتفاق میوفتهدر نظر بگیرین. قبل از شروع جلسه اصلی, یک جلسه تمرینی با یک همکار داشته باشین تا اطمینان حاصل بشه که همه چیز شروع کار دعوت شونده ها قبل از جلسه منطقی هست و درست کار میکنه.

یادتون نره که همیشه جلسات رو ضبط کنین البته که این کار باید با تایید افراد شرکت کننده در جلسه باشه.

تکنیک های مرتب سازی کارت

برای اینکه بتونین روند مرتب سازی کارت در ux رو یاد بگیرین بهتره که ابتدا با تکنیک های اون آشنا بشین. در زیر با سه تکنیک مختلف برای مرتب سازی کارت ها آشنا میشین که قابلیت استفاده در تحقیقات کاربری رو دارن:

مرتب سازی کارت بسته (Closed card sorting)

مرتب سازی کارت بسته هنگامی هست که هر شرکت‌کننده مجموعه‌ای از کارت‌ها با اطلاعاتی که از قبل روی اونها نوشته شده رو دریافت میکنه و اونها محدود به استفاده از این کارت‌ها هستن.

این رویکرد بسیار قابل ارزیابی هست و وقتی اصطلاحات یا مفاهیم به خوبی تعریف و تثبیت شده باشن، بهترین استفاده رو میشه از اونها انجام داد.

با این حال، عیب مهم برای این رویکرد اینه که ممکنه مدل ذهنی کاربر رو به طور کامل درک نکنین، چون اونها باید به اون چیزی که روی کارت‌ها نوشته شده، پایبند باشن و این کارشون رو سخت میکنه و عملا نمیتونن آیتم ها رو براساس نیاز خودشون تعیین کنن.

مرتب سازی کارت باز (Open card sorting)

مرتب سازی کارت باز، مخالف مرتب سازی کارت بسته هست. شرکت‌کنندگان دسته‌بندی‌ها و مفاهیم خودشون رو ایجاد میکنن و سپس اونها رو مرتب میکنن.

مرتب سازی کارت باز برای کارهای کاوشی عالی هست و درک اینکه کاربران چطور با مفاهیم مختلف رابطه برقرار میکنن و یا چگونه اونها رو سازماندهی و تعریف میکنن بسیار جذاب و مفیده. این میتونه به درک بهتر از اصطلاحات و تعاریف برای ما منجر بشه تا بتونیم محصولمون رو با چیزی که در ذهن کاربر هست هماهنگ کنیم.

با این حال، عیب این رویکرد اینه که کارت ها معمولاً به اندازه روش بسته مستقیما به اون مورد اشاره نمیکنن و میتونن چالش بیشتری برای طراح داشته باشن.

مرتب سازی کارت ترکیبی (Mixed/hybrid card sorting)

مرتب سازی کارت ترکیبی شامل کارت‌های دارای اطلاعات از پیش تعیین شده هست، اما به شرکت‌کننده اجازه میده دسته‌بندی‌ها یا مفاهیم جدیدی رو که ممکنه از دست رفته باشه و فکر میکنن نیاز هست ایجاد کنه در واقع وقتی مرتب سازی کارت ترکیبی رو انجام میدیم، شرکت‌کنندگان میتونن اطلاعات پیش‌نویس روی کارت ها رو “ویرایش” کنن.

عموما مرتب سازی کارت ترکیبی مورد علاقه من هست چون من در کنار رعایت اصولی که خودم برای کرت ها تعیین میکنم, به کاربر هم اجازه میدم تا اون همه هم اندازه من در تهیه توضیحات و چیدمان کارت ها نظر بده و این من رو به کاربر نزدیکتر میکنه و میتونم تجربه کاربری بهتری رو خلق کنم. مرتب سازی کارت ترکیبی اصولا نیاز به تعداد بیشتری از شرکت‌کنندگان دارد و ۲-۳ نفر کمک زیادی به ما نمیکنه!

کدوم تکنیک مرتب سازی کارت رو انتخاب کنیم؟

اول تعیین کنین که آیا در مرحله تولید محصول هستین یا مرحله تحقیقات و ارزیابی؟

آیا پروژه و محصول شما قابلیت این رو داره که بتونید اصطلاحات، مفاهیم و دسته‌بندی‌های خودتون رو برای کاربران تعریف کنین؟ آیا تحقیقات قبلی انجام دادید که به شما کمک کنه تا این اصطلاحات، مفاهیم و دسته‌بندی‌ها رو به درستی شناسایی کنین؟ اگه جوابتون بله هست خب میتونیم از روش مرتب سازی کارت ها یا Card Sorting استفاده کنین.

اگه از ابتدا شروع میکنین یا خیلی به خودتون در ایجاد کارت‌ها اعتماد ندارین، توصیه می‌کنم ابتدا با مرتب سازی کارت باز یا ترکیبی شروع کنین تا ابتدا درک کنین که کاربران اون چیدمان رو طور تعریف میکنن و اون رو چطور میبینن. بعد از اون میتونین از روش مرتب سازی کارت بسته استفاده کنین تا به نتایج نهایی نزدیک بشین.

اگه بعضی از آیتم ها و مفاهیم تایید شدن و صحیح هستن ولی روی بعضی از اونها هنوز شک و تردید دارین میتونین از روش ترکیبی شروع کنین و اطلاعات بیشتری رو کشف کنین چون توی این روش دست شما باز هست برای انتخاب های متعدد.

مرتب سازی کارت مدیریت شده در مقایسه با غیرمدیریت شده

مرتب سازی کارت در ux به صورت مدیریت شده اصولا با حضور یک پژوهشگر ux و در اتاق پژوهش انجام میشه اونم در حالی که کاربر در فرایند مرتب سازی کارت شرکت کرده و در حال انجام کارت سورتینگ هست. پژوهشگر ux شرکت‌کننده رو تشویق میکنه که در طول فرآیند تصمیمات و تفکراتش رو به صورت صوتی هم بیان کنه و دلیل انتخاب هایی که انجام میده رو بیان کنه.

یک روش دیگه اینه که با شرکت‌کنندگان پس از جلسه کارت سورتینگ مصاحبه کنین تا درک بیشتری از تصمیمات اونها به دست بیارین و در صورت لزوم سوالاتی در مورد کارت‌های خاص از اونها بپرسین.

در طرف دیگه، مرتب سازی کارت غیر مدیریت شده زمانی رخ میده که کاربر به تنهایی مرتب سازی کارت رو انجام میده. کاربران معمولاً مرتب سازی کارت غیرمدیریت شده رو آنلاین انجام میدن، با کمک یک ابزاری مثل برنامه Miro . برخی از تیم‌های طراحی از این روش استفاده میکنن چون معمولاً یک گزینه سریعتر و ارزانتر هست.

اگر تجربه ای در مبحث مرتب سازی کارت در طراحی تجربه کاربری دارید لطفا در کامنت ها با ما و سایر دوستانتون در مدرسه تجربه کاربری در میون بگذارید 🙂

5 1 رای
امتیازدهی به مقاله

سناریو تمرینی

این یک سناریو تمرینی برای یادگیری بهتر شماست. سعی کردیم شرایطی واقعی رو براتون تصویر کنیم.

شما در یک آژانس طراحی کار میکنین و به تازگی استخدام شدین تا طراحی یک سایت فروشگاهی تجارت الکترونیکی مثلا (مقداد آی تی, جانبی) رو بهبود ببخشین.

مشتری شما از مشتریان زیادی میگه که نمیتونن اون چیزی که به دنیالش هستن رو در سایت پیدا کنن و مدام با چالش مواجه هستن و ارتباط زیادی با واحد پشتیبانی برقرار میکنن.

از طریق برخی از تحقیقات و آزمون‌ها، تیم شما کشف کرده که که احتمالاً مشکل به این دیلی رخ داده که محتوا بر اساس اهداف و درک مدیران شرکت سازماندهی شدن نه بر اساس نیازهای کاربر! و بنابراین برای کاربر کاملا بی معنی هست! در این چالش شما تصمیم میگیرین که از ابتدا شروع کنین و ناوبری های سایت رو مرتب کنین.

وظایف پیشنهادی برای درک بهتر

یادگیری بهتر تجربه کاربری ملزم به انجام تمرینات مستمر و برقراری ارتباط با نمونه های واقعیه. پس لطفا در انجام دادن وظایف تمرینات از هیچ گوششی دریغ نکنین. این تمرینات در نهایت باعث نرمش ذهنی شما میشه و قطعا تجربه شما رو در حرفه آینده شما بیشتر میکنه.

یک لیست از صفحات یا انواع محتوایی که وب‌ سایت مورد نظر ممکنه داشته باشه (برای گرفتن ایده‌های دیگه به رقبا مراجعه کنین) جمع‌آوری کنین. با استفاده از این لیست، یک مرتب‌سازی کارت با ۵ تا ۱۰ نفر واقعی انجام بدین. یک گزارش از یافته‌های خودتون برای تیمتون بسازین و با اونها به اشتراک بذارین.

  • از هر ۳ روز مرتب سازی کارت استفاده کینن تا با چالش های اونها مواجه بشین
  • نتایج رو همیشه به روز نگه دارین و پایان هر روش جمع بندی کنین
  • نتایج بدست اومده در روش های مختلف رو با هم مقایسه کنین و نتیجه نهایی رو تدوین کنین

آموزش های کاربردی UX

پیشنهاد میکنیم برای درک بهتر این مبحث, حتما از مقالات این بخش رو مطالعه کنین.

اشتراک در
اطلاع از


0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
×